Het KLOP-model is een therapeutische benadering die gebruikt wordt in cognitieve gedragstherapie. Het staat voor Klachten, Levensloop, Oorzaken en Plan. Klachten verwijzen naar de problemen waarmee de cliënt worstelt, Levensloop omvat belangrijke levensgebeurtenissen, Oorzaken focust op de onderliggende redenen van de klachten, en Plan gaat over het ontwikkelen van strategieën om de klachten te verminderen. Het biedt een gestructureerde manier om problemen te begrijpen en doelgerichte interventies te plannen.

Hierbij is er aandacht voor Klachten, Lichamelijke problemen , Omstandigheden Persoonlijke Stijl van problemen oplossen. U krijgt inzicht in de oorzaken van de klachten, wat er aan gedaan kan worden en vooral wat U er zelf aan kunt doen. Het KLOP-model gaat er vanuit dat de klachten die U ervaart altijd te maken hebben met de omstandigheden en dingen die U heeft meegemaakt en de persoon die U bent ofwel hoe U
met de omstandigheden om gaat.

Inzicht in Klachten en Problemen met KLOP

Via het KLOP model gaat u systemische in kaart brengen wat zijn de Klachten, lichamelijke signalen, wat zijn de Omstandigheden van de problemen, wat zijn de Persoonskenmerken of copingsstijl om te gaan met uw problemen.

Onderstaand een voorbeeld van een 31 jarige man.

Klachten (K)

1. Somber
2. Slaapproblemen
3. Toename Boosheid

Lichamelijke Klachten (L)

1. Hoofdpijn
2. Schouder en rugpijn
3. Buikpijn

Omstandigheden (O)

1. Problemen op het werk met nieuwe baas
2. Financiële onzekerheid
3. Ruzie met kinderen

Persoonskenmerken (P)

1. Moeite met grenzen aangeven
2. Moeite met verlangens te voelen
3. Moeite met nee te zeggen

 

 

Mensen die behoefte hebben aan kortdurende therapie en die gemotiveerd zijn om naar hun klachten te kijken en omstandigheden en gemotiveerd zijn te oefenen met nieuw
gedrag.

Deze therapievorm is een vorm die praktisch is en waarbij er sprake is van kortdurende therapie.

De eerste stap Je brengt via een schema de klachten, lichamelijke klachten de omstandigheden en de persoonlijke stijl in kaart.

De tweede stap Ontdekking van samenhang tussen Klachten, Omstandigheden en Persoonlijke Stijl.

De derde Stap Doelen formuleren wat wil u anders en hoe gaat u die doelen bereiken en met wie

De vierde stap Gedragsverandering Dan gaat u acties zoeken om te oefenen om de patronen te doorbreken en de klachten op te lossen.

De vijfde stap terugvalpreventie
Doordat U meer zicht krijgt op uw persoonlijke stijl is deze therapievorm ook duurzaam
effectief.

Oorzaken van Klachten en Lichamelijke Problemen

 De oorzaak van klachten worden schematisch/ beeldend in kaart gebracht. Daarnaast worden deze in kaart gebracht door middel van een dagboek om bij te houden wanneer vinden de klachten plaats hoe lang duren ze, welk tijdstip van het jaar, wat gaat er voor af om er meer inzicht in te verkrijgen. Wat dacht ik wat voelde ik, wat voor acties deed ik. Wat gaat er voor af als het niet plaats vind en als ik me beter voel of niet angstiger voel of ik me gelukkiger voel.

Persoonlijke Stijl van Problemen Oplossen

De rol van persoonlijke stijl bij het oplossen van problemen volgens het KLOP-model. Om meer inzicht te verkrijgen in de eigen patronen maak ik bv gebruik van kernkwaliteitenkwadrant van Ofman en van Gedragsvarianten van Leray.

Het kernkwaliteitenkwadrant – enkele voorbeelden van invulling:

Kwaliteit

  1. Aangepast
  2. Belangstellend
  3. Toegewijd

Valkuil

  1. Onderdanig
  2. Nieuwsgierig
  3. Fanatiek

Allergie

  1. Brutaal, onbeschoft
  2. Onverschillig
  3. Laat maar waaien-mentaliteit

Uitdaging

  1. Sociaal assertief
  2. Betrokken
  3. Relativerend, maar wel betrokken

Zelfhulp en Eigen Actie

Bij deze therapie vorm bent U in staat om zelf te reflecteren, huiswerkopdrachten te maken, schema’s samen in te vullen, te oefenen met nieuw gedrag. Dit mag ook met mensen uit Uw netwerk.

Praktische Toepassingen

Er wordt veel nieuw gedrag en vaardigheden geoefend zodat de klachten verdwijnen en de persoonlijke stijl verandert. Bijvoorbeeld iemand die niet Nee kan zeggen gaat oefenen met voelen wanneer hij nee wil gaan zeggen en gaat oefenen met nieuw gedrag zodat hij grenzen aan kan geven en anderen niet meer over grenzen heen gaan. Dit gebeurd eerst in een veilige situatie en vervolgens in de thuissituatie.

Iemand heeft moeite om te luisteren naar de ander omdat zij/ hij onzeker is, niet gevoel heeft dat zij/ hij er toe doet. Eigen klachten en patronen duidelijk krijgen oefenen met weerbaarder worden, communiceren, luisteren hoe effectief te reageren op anderen, hoe met gevoelens en gedachten om te gaan.

Terugvalpreventie dit kan zijn een crisissignaleringsplan maken zijn of een moodboard of kort in kaart brengen wat belangrijkste tips en tricks zijn van de opgedane inzichten

Contact en Afspraak Maken

Benieuwd naar wat deze vorm van therapie voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. We kijken ernaar uit om je te ondersteunen op jouw reis naar welzijn.

Praktijk

KVK: 75579057
AGB Praktijk: 41684918
AGB zorgverlener: 91000948
Bignummer: 790296763300
Klachten: Solo
Privacyregelement (op te vragen)
Cookiebeleid

© 2023 praktijkmarjopouls.nl